Peste 230.000 de elevi din clasa a XII-a sustin, luni, prima proba a examenului de bacalaureat. Este vorba de primul examen oral la Limba si Literatura Româna. Elevii vor fi testati în peste 674 de centre de examen din toata tara.
La examenul de bacalaureat participa toti elevii care au promovat ultima clasa de liceu la învatamântul de zi, seral sau cu frecventa redusa. Bacalaureatul va continua în zilele de 25 si 26 iunie cu proba orala la Limba Moderna. Examinarea la probele de Limba si Literatura Româna si Limba Moderna, oral, se va realiza de catre doi profesori de specialitate, în prezenta a cel putin trei candidati. Fiecare profesor va evalua elevul cu note de la 1 la 10, dar diferenta dintre notele celor doi profesori evaluatori nu poate depasi un punct. Pentru sustinerea examenelor orale, candidatii vor extrage un singur bilet. Acestia au dreptul si la un al doilea bilet, dar în acest caz nota va fi scazuta cu un punct.
Potrivit Ministerului Educatiei, subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala în maximum 10 - 15 minute. Un candidat este declarat promovat daca a obtinut minimum nota finala cinci. Probele orale sunt eliminatorii, iar elevii nu pot face contestatii daca sunt nemultumiti.
Bacalaureatul va continua pe 1 iulie cu proba obligatorie de profil, iar o zi mai târziu cu proba din aria curriculara. Ultima proba se va desfasura pe 3 iulie cu examenul la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare.
Anul acesta, Ministerul Educatiei este hotarât sa aplice sanctiuni drastice profesorilor care vor ajuta elevii sa rezolve probele sau celor care nu îsi vor îndeplini obligatiile prevazute în Metodologia de Bacalaureat. Daca se vor constata astfel de cazuri, se vor sesiza în scris autoritatilor abilitate pentru cercetare penala.
Rezultatele la Bacalaureat se vor afisa pe 5 iulie, iar în zilele de sapte si opt iulie se vor rezolva eventualele contestatii.