Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat, marti, ca nu se va renunta la evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a intrucat sunt utile, subliniind insa ca acestea ar trebui sa reflecte cat mai corect pregatirea elevilor.
„Evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a – nu intentionam sa renuntam la ele, pentru ca tocmai aceste lucruri ne conecteaza la sistemele de educatie europene, la sistemele de educatie din tarile OECD cu care ne comparam, ma refer la acele 65 de tari.
Testarile PISA se bazeaza si pe aceste testari intermediare. Ele sunt utile, dar trebuie sa reflecte cat mai corect pregatirea elevilor testati fie ca vorbim de clasa a II-a, a IV-a, a VI-a”, a spus ministrul, cu prilejul prezentarii raportului privind starea invatamantului din Bucuresti pentru anul scolar 2014-2015.
Toate scolile primare si gimnaziale vor stabili Comisia de organizare si administrare a Evaluarii Nationale 2016, care va fi formata din:
– directorul general/directorul adjunct al scolii
– secretarul/informaticianul/cadrul didactic cu competente digitale
– cadre didactice ale scolii specializae pe ariile curriculare „Limba si comunicare”, „Matematica si Stiinte ale Naturii”
– administratorii de test si asistentii lor
– cadrele didactice care vor evalua lucrarile
Atentie! In cazul in care un cadru didactic nu poate participa la administrarea Evaluarii Nationale 2016, acesta va fi inlocuit de un alt cadru didactic, numit de presedintele comisiei.
Referitor la subiectele de la Evaluarea Nationala 2015 pentru elevii claselor a II-a, a Iv-a si a VI-a, acestea vor fi elaborate de CNEE, care se va asigura ca fiecare test:
– va fi formulat clar, pe intelesul elevilor
– va avea un nivel de dificultate mediu
– va avea un format asemanator cu cel al evaluarilor internationale
– baremul de evaluarea va fi inclus in caietul cadrului didactic