Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus sesizarea instantei de judecata, în baza dispozitiilor art. 483 Cod procedura penala, cu acordurile de recunoastere a vinovatiei inculpatelor:
POPESCU GRAtIELA-IOANA, director al scolii „Matei Basarab” Târgoviste, în sarcina careia s-a retinut savârsirea infractiunii de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene,
MIHALACHIOIU ELISABETA LUISE, profesor la scoala Gimnaziala Matei Basarab din Târgoviste, în sarcina careia s-a retinut savârsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene.
În acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 08 februarie 2008, scoala Generala Matei Basarab din Târgoviste a solicitat participarea în perioada 2008 – 2010 la proiectul „FOOD FOR THOUGHT” (Hrana pentru minte), aprobat si finantat de Comisia Europeana, în cadrul Programului de Învatare pe tot Parcursul Vietii – Programul sectorial Comenius.
În acest sens a fost încheiat un contract, semnat între Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si scoala Generala Matei Basarab din Târgoviste (în calitate de beneficiar), valoarea contractului de finantare fiind de 24.000 euro.
Conform celor mentionate în cererea de finantare, scoala „Matei Basarab” a solicitat un grant total în valoare de 24.000 euro pentru un numar planificat de minim 24 de mobilitati (deplasari). S-a stabilit ca la aceste deplasari sa participe un numar de 24 de persoane – profesori.
Principalele persoane cu atributii în cadrul proiectului au fost: Mihalachioiu Elisabeta-Luise – coordonator de proiect si profesor de limba engleza în cadrul scolii „Matei Basarab”, Popescu Gratiela-Ioana, director al scolii, si o alta persoana.
Din cercetarile efectuate în cauza, s-a constatat ca cele doua inculpate au primit în cadrul proiectului urmatoarele sume de bani care constituie depasiri ale totalului ratelor maxime de subzistenta.
Astfel, inculpata Mihalachioiu Elisabeta-Luise a primit 545 euro iar inculpata Popescu Gratiela-Ioana 191 euro, sumele fiind însusite de cele doua persoane, cu titlu de diurna, fara drept, întrucât încasasera deja diurna aferenta mobilitatilor la care participasera, în limita maxima admisa.
Totodata, pe lânga sumele de bani mentionate mai sus, cele doua inculpate au ridicat din contul aferent proiectului, la data de 13.05.2011, suma de 10.000 lei, suma care nu a putut fi justificata ca fiind cheltuita în cadrul proiectului, fiind utilizata de sus-numitele în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordata.
Inculpatele au achitat suma de 4.629,17 euro cu care Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale s-a constituit parte civila în cauza.
În prezenta aparatorilor alesi, inculpatele Popescu Gratiela-Ioana si Mihalachioiu Elisabeta Luise au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute în sarcina lor, accepta încadrarea juridica pentru care a fost pusa în miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
De asemenea inculpatele au fost de acord sa presteze o munca neremunerata în folosul comunitatii, pe o perioada de 60 de zile lucratoare.
Dosarele de urmarire penala privind pe inculpatele Popescu Gratiela-Ioana si Mihalachioiu Elisabeta Luise, împreuna cu acordurile de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Dâmbovita.