Studiu OECD - Performantele elevilor la scoala sunt legate direct de nivelul salarial al profesorilor


        Un studiu al OECD (Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economica), care analizeaza rezultatele PISA (Programul pentru Evaluarea Internaţionala a Elevilor) din 30 de ţari participante, demonstreaza ca, în jumatate dintre acestea, performanţele elevilor la şcoala sunt legate direct de nivelul salarial al profesorilor şi de nivelul de respect de care aceştia beneficiaza în societate. Analiza arata ca ţarile care vor sa-şi îmbunataţeasca rezultatele PISA trebuie sa investeasca mai mult în recrutarea de profesori cu un grad înalt de calificare. De altfel, se mai precizeaza ca ţarile care investesc cel mai mult în personalul didactic sunt ţarile cu cele mai mari rezulte PISA.

Salariu de zeci de mii de euro, în ţarile dezvoltate

        În Canada, salariul anual al unui profesor de gimnaziu cu 10 ani de experienţa este de 58.500 de euro. În alte ţari, daca ar fi sa aproximam în euro, salariile arata astfel: Finlanda – 37.000 euro, Coreea de Sud – 40.300 euro, Noua Zeelanda – 40.800 euro, Japonia – 37.600 euro, Australia – 51.600 euro, Olanda – 51.000 euro. Pentru profesorii de liceu cu 10 ani de experienţa salariile sunt şi mai mari: Coreea de Sud – 40.500 de euro, Finlanda – 41.000 euro, Canada – 58.800 euro, Noua Zeelanda – 42.100 euro, Japonia – 37.700 euro, Australia – 52.000 euro, Olanda – 51.300 euro. Ca fapt divers, profesorii români cu 10 ani de experienţa şi gradul I au în momentul de faţa puţin peste 4.800 de euro brut pe an (3.400 euro net). „ţarile care vor sa aiba un numar mai mare de profesori, în special ţarile unde majoritatea cadrelor didactice nu sunt tinere sau în ţarile unde creşte numarul de elevi care vin din urma, ar trebui sa ia în considerare o oferta salariala cât mai atragatoare pentru debutanţi şi perspective de creştere în cariera. Trebuie menţionat, însa, ca nu este suficient ca sistemul de educaţie sa atraga cei mai bine calificaţi absolvenţi de facultate din care sa selecteze cei mai buni profesori, sistemul trebuie sa-i şi pastreze", se precizeaza în studiul OECD.

Profesorii respectaţi au performanţe

        Un cadru didactic tratat cu respect şi caruia parinţii elevilor îi acorda un anume grad de încredere pentru aptitudinile sale profesionale va avea performanţe mai bune la clasa, fiindca se va simţi motivat sa-şi exercite profesia. Ţara unde profesorii sunt cei mai respectaţi este China, iar ţara cu cel mai scazut grad de respect este Israel. Mai mult, în Europa profesorii nu sunt atât de respectaţi ca în Asia.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame