Ziua numărului Pi, celebrată pe plan mondial, pe 14 martie


Ziua numărului Pi, o constantă frecvent utilizată în formulele de calcul din matematică, fizică şi inginerie, este celebrată pe plan mondial de iubitorii acestor discipline.

Creată în urmă cu 25 de ani în Statele Unite, unde această dată din calendar care corespunde zilei de 14 martie se scrie "3/14", Ziua numărului Pi este celebrată în special în ţările anglo-saxone, dar a început de curând să fie sărbătorită şi în alte state, informează nouvelobs.com.

Pi reprezintă raportul dintre circumferinţa unui cerc şi diametrul său, dar acest număr poate fi definit şi ca raportul dintre suprafaţa unui cerc şi pătratul razei sale. Numeroase formule din fizică, inginerie şi matematică demonstrează faptul că acest număr reprezintă una dintre cele mai importante constante din formulele de calcul. De-a lungul timpului, oamenii au încercat să determine o valoare aproximativă, suficient de precisă, pentru acest număr şi să-i înţeleagă natura. Această fascinaţie matematică pentru numărul Pi a intrat şi în cultura populară, odată cu declararea zilei de 14 martie de către Camera Reprezentanţilor din Statele Unite drept "Ziua numărului Pi" ("The Pi Day").

De ce însă 14 martie? Această dată nu include însă niciun element care să ţină de vreo aniversare. Explicaţia constă în formatul american de scriere a datelor calendaristice. Astfel, această dată se scrie 3/14. Respectiva scriere se apropie de valoarea 3,14 care reprezintă aproximarea obişnuită, din trei cifre, a numărului Pi.

Evenimentele prin care numărul Pi este sărbătorit nu duc lipsă de imaginaţie. Având la bază jocuri de cuvinte, cei interesaţi obişnuiesc să prepare tarte în forma constantei Pi. Într-adevăr, cuvântul "tartă" se traduce prin "pie" în limba engleză, fapt care conduce la jocul de cuvinte "Pi Pie" (care se pronunţă [pi pai]). Există şi alte alternative, precum cele ale jocurilor de societate (jocuri de cuvinte cu Pinata - o cutie colorată ce conţine dulciuri şi jucării) şi jocurilor cu alcool (jocuri de cuvinte cu Pina Colada).

Celebrată în special în departamentele universitare specializate în matematică, această zi specială reprezintă şi un bun prilej pentru înfiinţarea anumitor grupuri. Astfel, pe 14 mai, sunt înfiinţate diverse "cluburi Pi", ai căror membri povestesc, pe rând, rolul pe care acest număr l-a jucat în vieţile lor şi îşi imaginează cum ar arăta lumea fără Pi.

În Franţa, scriitorul Daniel Tammet, considerat un "poet al matematicii", va anima o serie de activităţi ludice destinate publicului larg, la Palais de la Décourverte din Paris.

Scriitorul francez deţine recordul european de memorare a zecimalelor numărului Pi: el a memorat primele 22.514 zecimale în 5 ore şi 9 minute cu ocazia "Pi Day" din 2004, la Oxford.

Cunoscută pe plan mondial, sala Pi din Palais de la Découverte afişează pe pereţii săi 704 zecimale ale numărului Pi, dintre care 527 au fost calculate "manual" şi exact, în 1873, de William Shanks. De atunci, inginerul informatician Fabrice Bellard a dus numărul de zecimale cunoscute ale constantei Pi la aproape 2.700 de miliarde, însă a reuşit această performanţă cu ajutorul unui calculator.

Faimosul Pi este celebrat şi în alte zile ale anului, precum 22 iulie (scrisă în formatul american de afişare a datelor ca 22/7, ce reprezintă împărţirea numărului 22 la numărul 7, iar rezultatul este o valoare aproximativ a lui Pi) sau pe 10 noiembrie (sau 9 noiembrie în anii bisecţi), întrucât acea zi este cea de-a 314-a din calendarul gregorian.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame