Copilul tău poate primi bursă în anul școlar 2016-2017. Vezi care sunt condițiile.


Birocraţia burselor şcolare. Ce trebuie să facă părinţii pentru 12 lei pe lună

Consiliile locale sunt obligate prin lege să acorde burse sociale elevilor, dar acest lucru nu se face decât într-un număr mic de localităţi. Iar acolo unde există un astfel de ajutor, familiile elevilor sunt puse pe drumuri pentru sume ridicole.
 
Bursa de ajutor social se acordă copiilor care provin din familii cu venituri reduse şi/sau celor care suferă de boli grave. Pentru a intra în posesia celor 25 de lei, părinţii sau tutorii legali trebuie să completeze o cerere-tip şi să aducă adeverinţe de la locul de muncă din care să reiasă salariul net pe ultimele 12 luni. Părintele care nu realizează ve­nituri trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere, la notariat, în acest sens. Evident, notarul taxează. De asemenea, trebuie să facă un drum până la Administraţia Financiară, de unde să ridice o adeverinţă de venit. Aceasta nu poate fi luată personal de părintele care cere adeverinţa, nu şi de soţul sau soţia sa. De asemenea, în dosar trebuie să apară copii după certificatul de naştere al copilului şi după cărţile de identitate ale părinţilor.
 
Pentru cazurile medicale este nevoie de cererea-tip, de copie după certificat de naştere şi cărţi de identitate ale părinţilor şi de un certificat eliberat de medicul specialist şi avizat de medicul de familie sau de me­dicul de la cabinetul şcolar. Orfanii trebuie să depună şi o copie după certificatul de deces al părintelui decedat.
 
Nici cei care solicită bursă de studiu nu scapă de drumuri. Şi aceştia au nevoie de adeverinţe de la locul de muncă, din care să reiasă salariul net pe ultimele 12 luni sau de declaraţie pe proprie răspundere la notariat a părintelui care nu realizează venituri, dar şi de adeverinţa de la Administraţia Financiară şi copii după actele personale.
 
Pentru bursele de merit şi de performanţă este nevoie de ce­rere-tip şi copii după diplomele obţinute la olimpiade şi concur­suri şi, acolo unde este cazul, de dovada calificării în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei pentru competiţiile internaţionale.
 

Tipuri de burse:

  1. Bursa de merit – se acordă elevilor care au avut medie generală mai mare de 8,50 în anul şcolar anterior.
  2. Bursa de performanţă – se acordă elevilor care au luat premii la olimpiadele naţionale.
  3. Bursa de studiu – se acordă elevilor care au media peste 7 şi provin din familii al căror venit mediu net pe cap de membru de familie este sub salariul minim pe economie.
  4. Bursa de ajutor social – se acordă elevilor care sunt orfani de ambii părinţi sau sunt navetişti sau suferă de boli grave (diabet, cancer, HIV/SIDA etc).

Citeşte tot materialul...

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame