A absolvit Magna Cum Laude, e doctor in matematici si studiaza furnicile din Africa. Corina Tarnita e din Craiova, a absolvit Harvard, preda la Princeton si face cariera in elita invatamantului mondial.
E o olteanca frumoasa si desteapta foc, si de la ecuatii grele, s-a orientat catre cercetarea viitorului. Se implica inclusiv in studiul comportamentului uman, interpretat prin prisma unor modele matematice. Am cunoscut-o peste Ocean, ii merge extrem de bine in America, unde s-a si casatorit, dar vine in fiecare an, acasa la parinti.
Despre Universitatea Princeton din statul New Jersey se spune ca este in topul celor mai bune 5 institutii de invatamant din lume si este a 4-a ca vechime din Statele Unite. Are de 1100 de specializari, in cateva zeci de facultati, iar campusul universitar este un oras in sine, cu sute de cladiri monument, imobile de poveste care ascund biblioteci, sali de curs, si multe laboratoare, dar si camine studentesti care seamana cu adevarate castele medievale . Printre ele, gasim catedra de cercetare in matematici aplicate. Intr-un birou de la etaj, doi tineri eminenti discuta cu profesoara lor.
Ea este Corina Tarnita - a absolvit Magna cum Laude la Universitatea Harvard, este doctor in matematici si in prezent este profesor la Princeton. In 2010 a fost desemnata Studentul Anului in Statele Unite si de atunci de vine an de an, tot mai celebra, prin munca ei. E cunoscuta in toata Universitatea drept profesoara care se imbraca intodeauna elegant, zambeste frumos, si scoate cei mai premiati studenti. Ea se prezinta in fata tuturor drept o romanca crescuta la tara, si scolita in sistemul romanesc.
"Am fost crescuta intr-o mica ferma din sudul Romaniei, si bunica mea se ocupa de partea financiara, in timp ce bunicul se ocupa de personal, de oamenii din ferma. Si am crescut cu ideea ca femeile sunt cele care fac matematica si au de-a face cu cifrele, in timp ce barbatii se ocupa de relatiile umane. De exemplu tata, care se afla aici in sala, este chirurg ortoped”, spune Corina Tarnita.
Vine dintr-o familie cu tata medic si mama, profesor universitar, ambii premiati la cateva saloane de inventica, dupa ce au brevetat mai multe tije si proteje menite sa ii ajute pe cei cu handicap. Spune ca pasiunea pentru matematica a mostenit-o de la bunica, si mai apoi de la mama ei, care i-au stimulat de mica, memoria si au facut-o sa iubeasca o disciplina de care multi fug. "Mi-am dat seamana ca trebuie invatata ca pe o limba, cum inveti o limba straina sau limba materna, nu ti se pare grea”.
Corina lauda scoala romaneasca si in primul rand pe profesorii ei din gimnaziu si liceu, de la Craiova, dascali care i-au influentat cariera prin modul in care au facut-o sa nu renunte la visul ei de a face matematica la nivel inalt. Pana sa intre la Facultate, a fost pe toate podiumurile olimpiadelor internationale de profil. Promoveaza o scoala interactiva, care sa ii stimuleze pe tineri sa interactioneze, sa puna milioane de intrebari. Cum facea si ea la Craiova si cum pretinde acum, la Princeton.
A visat sa vada dincolo de necunoscutele ecuatiilor, de marile dileme din geometrie si artimetica. A vrut sa descopere matematica din natura si viata cand putini s-au gandit la asta. A convins Universitatea si statul american sa ii acorde cateva granturi si a inceput sa studieze furnicile din Africa. Are in derulare un program de cercetare in care deja a ajuns la descoperiri uluitoare in privinta unor modele hexagonale foarte regulate, pe care le-a descoperit in savana africana si unde incearca sa arate ca intreg comportamentul furnicilor e coordonat matematic. Si influenteaza un intreg ecosistem.
...
Si tot prin matematica, studiaza daca poate fi anticipat cum reactioneaza oamenii, la nivel de grup si individual. Primele rezultate pe baza unor studii matematice vor aparea in curand si nu poate dezvalui prea mult in acest stadiu.
E vorba de stiinta viitorului, cercetarea Corinei ar putea influenta lumea in care traim. De la companii mari de marketing, la guverne si chiar institutii din domeniul medicinei.
...
Vrea sa aduca cercetarea mondiala in Romania. Si-a gasit vocatia, are carisma si preda matematica intr-un mod cu totul captivant. Corina Tarnita se implica in stiinta viitorului si participa la marile descoperiri care ne vor putea modela viitorul. O olteanca frumoasa si inteligenta si-a castigat un loc fruntas in elita mondiala a cercetarii,. Are o minte minunata, e vizionara si nu a renuntat nicio clipa la visul de a studia frumos si aplicat. Pentru oameni.