Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct în unităţile de învăţământ de stat s-a încheiat astăzi, 09.12.2016, odată cu afişarea rezultatelor contestaţiilor. Pentru mulţi candidaţi emoţiile şi deznădejdea s-au prelungit până în ultimul moment.
A curs multă cerneală pe tiparul reţelelor de socializare şi în presa românească, s-au adus laude, dar mai ales critici despre graba cu care se organizează, despre metodologia care lasă de dorit şi... câte şi mai câte. Din punctul meu de vedere, acest concurs trebuia organizat acum. Pentru cei care suntem de ceva vreme în sistemul românesc de învăţământ şi care nu ne-am contopit cu el, speranţa că reţelele transpartinice care au făcut „legea” după anii '90 mai pot fi distruse, aproape că dispăruse.
Aceste reţele, am mai spus-o, îşi trăgeau seva din numirile directorilor cu delegaţie. Aceşti directori deveneau supuşi executanţi ai capilor ce urmăreau interese private, de grup. Se recurgea la tot felul de mijloace, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi uz de fals pentru ca anumiţi factori decizionali, politici sau nu, să prospere şi să-şi atingă interesele. Directorii deveneau, uneori fără voia lor, parte a acestui sistem.
Nu mă caracterizează să laud peroane sau iniţiative, dar trebuie să recunosc că actuala echipă ministerială a făcut ceea ce trebuie şi chiar dacă au fost multe stângăcii au deschis un drum, fără întoarcere, pentru normalizarea acestei stări. Domnul ministru s-a bazat pe o echipă condusă de un bun cunoscător al sistemului şi care nu acceptă noţiunea de „cauză pierdută”.
Cu siguranţă, următorul concurs pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct în unităţile de învăţământ de stat va fi mult mai bine şi corect gândit. Prima schimbare a apărut la etapa de soluţionare a contestaţiilor, când în procedura operaţională au fost incluse, printre altele, corectarea în alte centre judeţene decât cel în care s-a desfăşurat concursul, iar diferenţele de punctaj mai mari de 0,5 puncte să fie mediate de un reprezentant al ministerului.
Sunt convins că mulţi dintre candidaţii respinşi care şi-au pierdut speranţa că li se mai poate face dreptate, regretă acum că nu s-au înscris pentru contestaţie, dar le recomand să participe la concursul următor. Totodată cei care au fost neîndreptăţiţi, într-o formă sau alta, trebuie să-şi caute dreptatea până la capăt, pentru că cei care încalcă legea trebuie să plătească.
prof. Cătălin Osiceanu